یک استارت آپ موفق چه ویژگیهایی دارد؟
Table of Contents
اینکه چطور یک استارت آپ یا ایده اولیه را به سرمنزل موفقیت برسانیم، مهمترین سئوالی است که بعد از رسیدن به ایده اولیه، نیاز به پاسخ آن دارید. بنابراین کسب اطلاعات و افزایش آگاهی شما میتواند نقش چشمگیری در موفقیت نهایی استارت آپ شما داشته باشد و آن را به یک استارت آپ موفق تبدیل کند. هرچند که استارت آپ تاریخچهای به وسعت تمدن انسان اولیه دارد اما آنچه امروز آن را به عنوان استارت آپ میشناسیم، درواقع از سال ۱۹۱۱ شروع شد و پس از آن شرکت هایی بزرگ مانند “آی بی ام” و “اپل” توانستند با همین استارت آپ، به جایگاه امروزی برسند. اما راز موفقیت این شرکتها در چیست و چه چیزی باعث موفقیت آنها شد؟. در ادامه درباره انواع استارت آپ و ویژگی های یک استارتاپ موفق توضیحاتی را ارائه خواهیم کرد.
انواع استارت آپ و روشهای آنها
پیش از اینکه به سراغ رازهای موفقیت استارت آپ برویم ابتدا بهتر است انواع استارت آپ را بشناسیم. خب به طور کلی پنج نوع استارت آپ وجود دارد که از آنها به عنوان استارتآپهای موفق یاد میشود.
استارت آپ سبک زندگی
نوعی از استارت آپ که به زندگی روزمره انسانها مربوط بوده و درواقع به دنبال اصلاح لایف استایل انسانها میباشد. اگر ایدهای دارید که میتواند به جذابیت زندگی افراد اضافه کرده و یا حتی مشکلات آنها را برطرف کند، استارت آپ شما یه استارت آپ سبک زندگی است.
کسب و کار کوچک
این نوع از استارت آپ معمولا در یک خانواده یا یگ گروه دوستی کوچک ایجاد میشود تا مخارج زندگی یا همان آب باریکه، از آن به دست بیاید. البته برخی از این کسب و کارهای کوچک امکان بزرگ شدن را هم دارند و میتوانند فراتر از یک کسب و کار کوچک ظاهر شوند.
استارت آپهای گسترش پذیر
همانطور که از اسمش پیداست این استارت آپها مخصوص افرادی هستند که چشم انداز بسیار بزرگی را برای خود و کسب و کارشان در نظر دارند. هرچند که این مدل کارها زودبازدهتر بوده و سود بیشتری هم دارند اما معمولا به انسانهایی با استعداد و ریسک پذیر نیاز دارد تا این افراد بتوانند در کنار سرمایه ایجاد شده، نیاز بازار را تامین کنند.
استارت آپهای فروشی
این نوع از استارت آپها با اهداف بزرگی ایجاد نمیشوند و تنها برای رسیدن به مبلغی که از پیش مد نظر بنیانگذار آن بوده ایجاد میشوند. زیرا پس از به نتیجه رسیدن پروژه، به سرعت فروخته میشوند و ادامه راه با شخص دیگری خواهد بود.
استارت آپهای اجتماعی
این نوع از استارت آپها درواقع با هدف کمک به افراد محروم و ضعیف جامعه ایجاد میشوند و هدف نهایی آنها کسب پول و درآمد نیست. البته این استارت آپها با اختصاص مزایای خود به جامعه ضعیفتر میتوانند درآمدی نیز کسب کنند اما در بسیاری از مواقع این کار به صورت رایگان انجام میشود.
استارت آپ شرکتهای معروف
شرکتهایی مانند گوگل یا امثال آن با اینکه بسیار بزرگ و پردرآمد هستند اما برای ماندن در بازار رقابت و حفظ مشتریانشان، محصولی جدید را برای مشتریان فعلی خود ایجاد میکنند و آن را به صورت یک استارت آپ گسترش میدهند.
علت علاقه افراد به راهاندازی یک استارت آپ چیست؟
شاید مهمترین دلیلی که باعث شده افراد از کار کارمندی خسته شده و به سمت کارآفرینی بیایند، افزایش درآمد باشد. هرچند که کار کردن برای خودمان میتواند مزایای بسیاری داشته باشد و هرفردی از زمانی که با محیط کاری آشنا میشود آرزوی آن را دارد، اما این کار کردن برای خود، قطعا سختیهای خاص خود را هم دارد و در بسیاری از مواقع با شکست مواجه میشود. در حال حاضر آماری که ارائه شده اینگونه نشان میدهد که از هر ۵۰ استارت آپ، تنها ۵ مورد آن باقی میمانند و یا به یک استارتاپ موفق تبدیل میشوند. بنابراین وقتی به زیباییها و جذابیتهای آن فکر میکنید حتما این بخش ماجرا را هم در نظر داشته باشید تا دچار افسردگی بعد از شکست یا مشکلات روحی و روانی و حتی مالی نشوید.
البته برای این کار بهترین راه، ایجاد کارهایی با ریسک پایینتر است. با قرار دادن محصول خود در اختیار تعدادی از افراد و دریافت بازخورد آن میتوانید تا حدودی نسبت به آینده کاری خود و درصد موفقیت آن اطمینان حاصل کنید. این کار را “اسنپ” هم انجام داد و بعد از گذشت چند سال، امروز یکی از معروفترین استارت آپهای کشور است.
بنابراین شاید به نظرتان راهاندازی یک استارت آپ موفق و یا یک وب سایت بسیار راحت به نظر برسد اما مطمئن باشید در این اقیانوس باید به خوبی شنا کردن بلد باشید واگرنه به سرعت غرق میشود. در این مسیر پر پیچ و خم میتوانید روی شتابدهنده استارتاپ بینا هم حساب کنید که با افراد پر تجربه و کاربلد شما را تا انتها یاری کرده و اجازه نمیدهند ایدههای خوب شما به هدر برود.
نحوه ارزش گذاری یک استارت آپ چگونه است؟
معمولا ارزش گذاری روی یک استارت آپ به صورت احتمالی و با تکیه بر حدسیات است که ممکن است در آینده این ارزش محقق شود و یا ممکن است محقق نشود. به طور کلی ارزشگذاری روی یک استارت آپ با توجه به آینده آن در نظر گرفته میشود نه ارزشی که در حال حاضر دارد. اما در هر صورت ارزش گذاری روی یک استارت آپ کار بسیار مهمی است زیرا یکی از مهمترین عوامل برای مشخص کردن درصد سود سرمایهگذار است.
ارزش گذاری استارت آپ میتواند هم کمتر از ارزش واقعی آن تعیین شود و هم بیشتر از آن، که در هر دو صورت ممکن است به ضرر ممکن است به ضرر خود استارت آپ باشد. زمانی که ارزش گذاری آن کمتر از چیزی که باید باشد تعیین میشود، در قبال یک پول ثابت، مقدار بیشتری به VC تعلق میگیرد که این باعث کاهش انگیزه سرمایهگذار میشود. در مورد ارزش گذاری بیشتر یا Over Evaluate هم ممکن است ابتدا استارت آپها از آن استقبال کنند و سرمایه گذار هم بعد از یک سال پول بیشتری بدست آورد اما بعد از ۳-۴ بار جذب سرمایه، به خاطر ارزش گذاری بیش از حد، آن استارت آپ به مشکل جذب سرمایه میخورد.
روند جذب مخاطب یا مقدار فروش محصول، رقبای موجود و هزینههای اولیه همگی از مواردی هستند که برای ارزش گذاری روی یک استارت آپ مد نظر قرار میگیرند. استارت آپی که سابقه بیشتری داشته و فعالیت طولانیتری داشته است، بهتر و سادهتر میتواند ارزشگذاری شود زیرا با فعالیتی که تا کنون انجام داده آینده آن بیشتر مشخص شده است. معمولا در این استارت آپها از روش کمی برای تعیین ارزش آن استفاده میشود اما برای استارت آپهای نوپا، روش کیفی مد نظر قرار میگیرد.
ویژگی های یک استارت آپ موفق
حتما خودتان میدانید که کارآفرینان برای عبور از مشکلاتی که در راه یک استارت آپ وجود دارد، چه چالشهایی را پشت سر میگذارند. عواملی چون کمبود سرمایه، عدم اطلاعات کافی و دانش فنی، مشکلات جذب نیرو، عدم توجه به برند سازی جدید، اشتباه در جذب مشتریان و مواردی این چنین، همگی از مواردی هستند که باعث ایجاد مشکلات در یک استارت آپ و یا حتی شکست آن میشوند.
اما چه عواملی هستند که باعث موفقیت یک استارت آپ میشوند؟ خب حتما شما هم شنیدهاید که فلان کار بعد از یک سال توانست جذب سرمایه کند یا فلان استارت آپ در زمینه فروش بلیط هواپیما الان درآمدی بسیار زیادی داشته و ۵۰ نیرو استخدام کرده. باید بدانید که تمام این استارت آپها از راه اصولی جلو رفتهاند و امروز توانستهاند به این موفقیت برسند. در ادامه، ویژگی های یک استارت آپ موفق را به طورمختصر شرح میدهیم.
ایده اولیه استارت آپ موفق
اولین گام برای راهاندازی یک کسب و کار، ایده آن است. افرادی که خلاقتر هستند و ایدههای جذابتری دارند قطعا در این مسیر هم موفقتر هستند زیرا این ایده باید به شکلی باشد که هم تقاضای بازار را شامل شود و هم مشابه آن وجود نداشته باشد. در صورتی که ایده اولیه این دو مورد را نداشته باشد، بدون شک، شکست خواهد خورد.
انگیزه و پشتکار
کارآفرینی یک ویژگی غریزی نیست که از بدو تولد با افراد باشد، بلکه مهارتی اکتسابی است که با تلاش، آموزش و تجربه بدست میآید. اما قبل از آموزش باید یک انگیزه درونی در شما ایجاد شود که این انگیزه همان میل به موفقیت است و زمانی که این انگیزه در شما بیدار شد میتوانید با آموزش و کسب تجربه، بدون از دست دادن امید به آینده، کار خود را جلو ببرید و گسترش دهید.
تیم خوب یک استارت آپ موفق
تیم سازی یکی از عوامل بسیار مهم برای رسیدن به موفقیت استارت آپ است. بررسی بسیاری از نمونههای قبلی، نشان میدهد که موفقیت آنمواردی که بیش از یک بنیانگذار داشتند بیشتر بوده است. بنابراین اهمیت داشتن یک تیم خوب را نمیتوان نادیده گرفت. برای اینکه جذب نیرو را با دقت بیشتری انجام دهید، باید آن را مانند یک ازدواج تصور کنید زیرا قرار است با این تیم سالهای سال زندگی کنید و در کنار هم باشید. بنابراین داشتن صبر و تحمل در جذب نیرو، اضافه کردن افرادی کلیدی و با تواناییهای متفاوت از نکات کلیدی در تیم سازی است.
جذب سرمایه
خب رسیدیم به یکی از کلیدیترین موارد در موفقیت یک استارت آپ. البته تامین مالی در تمام کسب و کارها یک فاکتور بسیار مهم است اما در استارت آپها نیز این مورد حائز اهمیت است. در حال حاضر با توجه به افزایش نرخ دلار و تورم موجود در کشور، هزینهها نیز بالاتر رفته و این بالا رفتن هزینهها شامل استارت آپ هم میشود. بنابراین قطعا در حال حاضر جذب سرمایه کمی مشکلتر از گذشته شده است. میزان ریسک پذیری پروژه و بازده زمانی بازگشت پول از مواردی هستند که برای تعیین مقدار سرمایه گذاری تعیین کننده هستند.
البته تامین مالی یک استارت آپ از طرق مختلفی انجام میشود اما کمک گرفتن از شتاب دهندهها یکی از راههای بسیار مناسب و آسان است که این شتابدهندهها به خاطر داشتن افرادی متخصص در تیمشان، بهترین کار را برای تامین مالی پروژه شما انجام خواهند داد و در ازای این سرمایهگذاری، درصدی از مالکیت آن را در اختیار خواهند گرفت. شتاب دهنده کسب و کار بینا یکی از این شتاب دهندههاست که میتوانید با اطمینان از این تیم متخصص استفاده کنید و بودجه مورد نیاز کار خود را تامین کنید.
کارمندان یک استارت آپ موفق چه کسانی هستند؟
برای موفقیت یک استارتاپ علاوه بر مواردی که گفته شد، عامل مهم دیگری هم وجود دارد که درواقع زیرمجموعه همان “تیم خوب” است. کارمندان در یک مجموعه، نقش بسیار پررنگی در میزان موفقیت آن مجموعه دارند. یعنی هرکدام در جایگاه خودشان، میتوانند باعث پیشرفت و یا ایجاد مشکلاتی برای یک کسب و کار بشوند.
به طور کلی کارمندان یک استارتاپ باید ۷ ویژگی مهم داشته باشند که ترکیب آنها با هم یک کارمند نمونه و موفق را ایجاد میکند.
- شجاعت
- میل به یادگیری
- شور و شوق
- ریسک پذیر بودن
- دنبال کردن رویاها
- روحیه ازخود گذشتگی
- تسلیم نشدن
کارمندان میتوانند با شناخت این ویژگیها و کار کردن روی خوشان، این ویژگیها را در خودشان تقویت کنند و کارآفرینان نیز با انتخاب افرادی با این ویژگیها، اطمینان بیشتری برای کسب موفقیتشان داشته باشند.
از موارد مهم دیگر در موفقیت یک استارت آپ میتوان به عرضه محصول در زمان مناسب، حفاظت از مالکیت فکری و ایده اولیه، بازاریابی درست و خدمات پس از فروش، اشاره کرد.
سخن پایانی
یک کسب و کار تا زمانی که هدف و برنامه مشخصی نداشته باشد، حتی اگر تامین مالی هم بشود به خاطر نداشتن استراتژی، نمیتواند به موفقیت برسد. در این مقاله تلاش کردیم تا استارت آپ را بهتر درک کنید و عواملی که باعث موفقیت استارت آپ و یا شکست آن میشوند را بشناسید. در انتها میتوانید اگر نظری یا تجربهای دارید آن را با ما به اشتراک بگذارید.
سئوالاتی که دیگران پرسیدهاند
انواع استارتاپ
استارت آپ یا شرکت نوپا معمولا به یک کسب و کاری اطلاق می شود که به تازگی و با استفاده از راه حل های نوآورانه روشی نوین را برای حل یک نیاز بازار ارایه داده است. برخی تحلیلگران، مناسب میبینند که استارت آپها را بر اساس مدل کسب و کار و گاه معماری آنها تقسیم بندی کنند. انواع استارتاپ را در بالا توضیح دادیم.
کلاس های استارت آپ
امروز هم بهترین زمان برای فهم دقیق مفهوم استارتاپ و شناخت مسیر ایجاد آن است. در بسیاری از دورهها میتوانید از صفر تا صد یک استارتاپ را فرابگیرید. در این زمینه شتاب دهنده بینا نیز همراه شما خواهد بود که شامل آشنایی با اکوسیستم استارت آپ، سرمایه، بازاریابی و مارکتینگ، مسائل حقوقی استارتاپ، تیم سازی . بسیاری موارد دیگر خواهد بود.
معادل فارسی استارت آپ
رئیس شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی گفت: فرهنگستان زبان و ادب به جای واژه "استارت آپ" واژه "کمک نوآور" را تصویب کرد که البته معادلِ مصوّب فرهنگستان برای این واژۀ بیگانه «نوآفرین» و «شرکت نوآفرین» است.
ویزای استارت آپ چیست
برنامه ویزای استارت آپ کانادا از انواع اقامت سرمایه گذاری در کانادا است و کارآفرینان مهاجر ماهری را برای ایجاد مشاغل در کانادا هدف قرار می دهد. برنامه ویزای استارت آپ به مهاجران کارآفرین در حالی که به استقرار آنها در کانادا کمک میکند، ویزای اقامت دائم نیز اعطا میکند. برای اینکه واجد شرایط ویزای استارت آپ باشید علاوه بر اینکه نباید قصد مستقر شدن در کبک را داشته باشید، باید شروط ابتدایی زیر را همزمان داشته باشید
بهترین شتاب دهنده ایران
البته انتخاب بهترین شتاب دهنده ایران با شخص خاصی نیست و سوابق ان مجموعه میتواند به عنوان یک کارنامه کاری در نظر گرفته شود. شما میتوانید چندین شتاب دهنده را امتحان کنید تا ببینید کدامیک ایده شما را قبول خواهند کرد. در این راه شتاب دهنده بینا نیز میتواند یکی از انتخاب های شما باشد
نویسنده
چند راهکار بی نظیر برای حفظ مشتری و تبدیل آن به مشتری دائمی | بینا
۴ آذر ۱۳۹۹[…] اطلاعات بیشتر استارتاپ _ ۶ آبان ۱۳۹۹_ مدیر_ ۱ دیدگاه […]