شتابدهنده کسب و کار چیست و تفاوت شتاب دهنده با مرکز رشد در چیست
آنچه در این مقاله میخوانیم
با توجه به اینکه امروز، استارتاپها یا شرکتهای نوپا، بسیار زیاد شده و اثرات آنها بر کسی پوشیده نیست، حمایت از آنها کاری واجب و ضروریست. زیرا در ابتدای راه، آموزش، مشاوره و از همه مهمتر، کمکهای مالی، میتواند برای بقای این کسب و کارها بسیار مهم باشد. به همین جهت در این بازار کار، نقش شتابدهنده ها نیز بسیار پر رنگتر از قبل شده زیرا این شتاب دهندهها هستند که تمام موارد ذکر شده را به صورت یکجا، برای این استارت آپها به ارمغان میآورند. در ادامه درباره شتابدهنده کسب و کار بیشتر صحبت خواهیم کرد.
شتابدهنده چیست؟
درواقع شتاب دهنده ها شرکتهایی هستند که به کمک صاحبان ایدههای خوب میآیند تا با مشاوره و کمکهای مالی، بتوانند در کنار هم محصول و مدل اولیه کسب و کار را ارائه کنند. ضمن اینکه تعیین مشتریان هدف و تامین نیروی کار نیز در حیطه وظایف این شتاب دهندهها میباشد. به طور کلی این شتابدهنده ها با برگزاری دورهها و جلسات مختلف، موفقیت و پیشرفت استارتاپ ها را سرعت بخشیده و آنها را در رسیدن به اهدافشان یاری میکنند.شتابدهنده ها سالهاست در عرصه جهانی مشغول فعالیت بوده و از سال ۲۰۰۵ تا کنون کسب و کارهای زیادی را به سر منزل موفقیت رساندهاند.
تفاوت شتابدهنده و مرکز رشد در چیست؟
هر دو مورد، درواقع یک هدف را دنبال میکنند اما این هدف از راههای متفاوتی به دست میآید. بزرگترین تفاوت میان شتابدهنده و مرکز رشد، در مدت زمان اجرای کار آنهاست. شتاب دهنده کسب و کار معمولا زمان کمتری را با استارتاپ ها سپری میکند و این زمان ممکن است بین ۳ تا ۵ ماه باشد. ضمن اینکه مقدار سرمایهگذاری آنها نیز مشخص است.
اما مرکز رشد، راهبردی پرورشی دارد و زمانی بیش از یک سال را در کنار شما خواهد بود. حتی برخی از مراکز رشد یک کسب و کار نوپا را برای یک شتاب دهنده آماده میکنند. ضمن اینکه مرکز رشد معمولا درصد کمتری از حق سهم یک استارتاپ را برای خود برمیدارد. به طور کلی تفاوت شتاب دهنده کسب و کار با مرکز رشد را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد.
- شیوه مشاوره و آموزش
- مدت زمان حضور تیم
- سرمایه گذاران
- فضای کار
خدمات شتابدهنده ها شامل چه مواردی میشود؟
یکی از مهمترین مزایایی که یک شتاب دهنده برای کسب و کار نوپا به وجود میآورد، امکان داشتن ارتباط با افراد متخصص و کاربلد است که درواقع همگی مدیران و یا سرمایهگذاران استارتاپ های موفق بوده یا هستند. ارتباط با این افراد و استفاده از راهنماییهای آنها باعث افزایش روحیه و پشتکار شرکتهای نوپا و نیروهای آنها شده و انگیزه آنها را دوبرابر میکند.
خدمات کلی شتابدهنده ها
اما در کنار این مزیت، خدمات شتاب دهنده ها شامل موارد دیگری نیز میشود.
- خدمات منتورینگ و دادن مشاوره
- ایجاد فضای اشتراکی برای کار
- فراهم کردن امکانات و فناوریهای مورد نیاز
- آموزش
- ایجاد زیرساخت برای توسعه کسب و کار
- تجاری سازی
از آنجا که یک استارتاپ یا کسب و کار نوپا، امکان تهیه همه این موارد و یا دانش کافی برای رسیدن به موفقیت را ندارد، یک شتابدهنده میتواند در این مسیر، کمک حال این استارتاپ ها بوده و آنها را در رسیدن به قلههای موفقیت یاری کند.
بهترین شتاب دهنده کسب و کار کدام است؟
تقریبا از سال ۱۹۹۰ اولین شتابدهنده در ایران شکل گرفت و از آن زمان تا امروز، تعداد این شرکتها با توجه به افزایش چشمگیر استارتاپ ها و نیاز به ایجاد یک پشتوانه مالی یا حمایتگر فکری، تعداد شتابدهنده ها نیز افزایش یافت و هرکدام نیز توانستند حداقل چندین کسب و کار نوپا را رشد دهند. در واقع از زمانی که فناوری به کمک کسب و کار آمد، شتابدهنده ها نیز به سرعت رشد کردند و کمک کردند تا کسب و کارها با سرعت بیشتری به عموم مردم معرفی شوند.
در سطح جهانی استارتاپ های بسیار بزرگی مانند Ayenda Rooms، Bankity، Cabin و Cover وجود دارند که ثمره همین شتابدهنده ها بودهاند و امروز یکی از بزرگترین استارتاپ های جهانی به شمار میروند. برای انتخاب بهترین شتاب دهنده برای کسب و کار خودتان، میتوانید چند مورد را انتخاب کرده و ایده خود را برای آنها ارسال کنید تا ببینید کدامیک مجذوب ایده شما خواهد شد. در این راه میتوانید روی تیم شتاب دهنده بینا هم حساب کنید.
نقش شتاب دهنده ها در توسعه کسب و کار
اگر جزو دنبال کنندگان فضای کسب و کار به ویژه کسب و کارهای مدرن باشید، حتماً کلمه «شتابدهنده» را زیاد شنیدهاید. اما واقعا نقش این شتاب دهنده ها در توسعه کسب و کارها چیست؟ حقیقت ماجرا این است که استارتاپ ها برای رسیدن به جایگاهی که انتظارش را دارند نیاز به چیزهای زیادی مانند سرمایه اولیه، فضای کار، لوازم و حتی مشاورههای خوب دارند. به همین جهت شتابدهنده ها بستری را ایجاد کردهاند تا این کارآفرینان با کمک ایدههای ناب خود، به سرعت راه را طی کرده و به درآمدزایی برسند. بنابراین اگر شتابد دهنده ها که همان دروازههای ورودی ایدههای خلاق به دنیای کسب و کار هستند، قوی و پر قدرت باشند، قطعا ایدههای بیشتری نیز وارد دنیای بیزینس شده و به موفقیت میرسند.
بسیاری از متخصصین فضای آنلاین معتقدند در آیندهای نزدیک، این شتاب دهنده ها و مراکز رشد، پایههای اصلی اقتصاد در کشورها را بر عهده خواهند گرفت و نقش قابل توجهی در دنیای کسب و کار ایفا خواهند کرد.
مراحل کار یک شتابدهنده شامل چه مواردی است؟
معمولا شتابدهنده های مختلف در حوزههای مختلف کاری، رویه متفاوتی را ارائه میدهند اما کارهای اصلی آنها شامل موارد زیر میشود.
- استارتاپ های مختلف درخواست خود را برای ورود به یک شتاب دهنده کسب و کار ارائه میکنند.
- پس از راهیابی به تیم شتابدهنده، یک دوره یک تا سه ماهه برای آنها برگزار شده و مفاهیم اولیه کسب و کار به آنها آموزش داده میشود.
- میزان سرمایه گذاری روی یک پروژه مشخص شده و از یک تا بیست درصد از سهام آن کسب و کار به تیم شتابدهنده تعلق میگیرد.
- تجاری سازی طرح اولیه به کمک آموزشهای تیم شتابدهنده انجام شده و سایر امکانات و فضای مورد نیاز آنها، در اختیارشان قرار میگیرد.
- با پایان دوره و نشان دادن نسخه آزمایشی، برخی از تیم ها از شتابدهنده خارج میشوند و تعداد کمی باقی خواهند ماند و به سرمایهگذاران اصلی معرفی خواهند شد.
البته فراموش نکنید که با تمام کارهایی که انجام میشود، مهمترین چیزی که شما را به قله موفقیت میرساند، تلاش و پشتکار خودتان است زیرا تا خودتان نخواهید، هیچکس نمیتواند به جای شما تلاش کند.
چگونه ایده خود را برای شتابدهنده کسب و کار ارسال کنم؟
قبل از هرچیزی، ایده خودتان را با دقت بررسی کنید و تحقیقاتی وسیع درباره بازار کسب و کار آن انجام دهید. تهیه مدل کسب و کار و مصاحبه با مشتریان میتواند در این امر بسیار کمک کننده باشد. سپس درخواست همکاری خود را متناسب با شتابدهنده مورد نظر ارسال کنید. در این مرحله، تمامی اطلاعات و جزئیات مربوط به ایده و حتی اطلاعات تکمیلی از خودتان را ارسال کنید. اختلاف و تمایزی که خودتان یا ایدهتان با سایر افرا دارد را ذکر کنید زیرا یک شتابدهنده در طول روز ممکن است تعداد زیادی درخواست داشته باشد و این تفاوت میتواند همان گوی سبقت شما از دیگران باشد. در نظر داشته باشید که معمولا شتابدهنده ها، بهترین ایدهها را از بین بهترین ها جدا میکنند و روی آن سرمایه گذاری میکنند. پس تا میتوانید دقیق و حساب شده عمل کنید.
حرف آخر
شاید با خودتان بگویید با کمی مطالعه میتوانم استارتاپ خود را به سرانجام رسانده و به آرزوهایم دست پیدا کنم. البته این کار نشدنی نیست اما قطعا کاری بسیار دشوار را پیش رو خواهید داشت که اگر اهل تلاش و پشتکار باشید شتابدهنده استارتاپ بینا میتواند در این مسیر، شما را همراهی کرده و امکانات مورد نیازتان را نیز فراهم کند.
سوالاتی که دیگران پرسیدهاند
نحوه کار شتاب دهنده ها
شتابدهندهها شرکتهایی هستند که روی ایدههای جدید، سرمایهگذاری میکنند. آنها به صاحبان ایدهها کمک میکنند تا بتوانند تعریفی صحیح و نمونه اولیه مناسبی از کالا و یا خدماتی که قصد نوآوری در آن صنعت را دارند ارائه دهند.
بهترین شتاب دهنده های ایران
برای انتخاب بهترین شتاب دهنده برای کسب و کار خودتان، میتوانید چند مورد را انتخاب کرده و ایده خود را برای آنها ارسال کنید تا ببینید کدامیک مجذوب ایده شما خواهد شد. در این راه میتوانید روی تیم شتاب دهنده بینا هم حساب کنید
قوانین شتاب دهنده ها
در قبال کاری که شتابدهنده برای استارتاپ انجام میدهد درصدی از سهام آن را در اختیار خواهد گرفت که البته این کار در نهایت به نفع طرفین خواهد بود زیرا معمولا ایده های اولیه بدون کمک شتابدهنده ها نمیتوانند به موفقیت برسند
بهترین شتاب دهنده های استارتاپی آمریکا
Y Combinator - 500 Startups - Techstars - MassChallenge - Plug and Play - Dreamit
نویسنده
چند راهکار بی نظیر برای حفظ مشتری و تبدیل آن به مشتری دائمی | بینا
۳ آذر ۱۳۹۹[…] _ ۱ آذر ۱۳۹۹_ مدیر_ ۰ […]
استارت آپ موفق چه ویژگیهایی دارد و بهترین شتاب دهنده کدام است | بینا
۹ آذر ۱۳۹۹[…] _ ۱ آذر ۱۳۹۹_ مدیر_ ۱ […]
erotik
۱۲ اسفند ۱۳۹۹Thanks for the auspicious writeup. It in truth was once a leisure account it. Raf Donalt Tolmann Tessy Cullie Gayel